Misschien heb jij het ook wel gelezen. Een tijdje terug stond het volgende in de krant:

In Selcuklu, in het midden van Turkije, is een flat ingestort. Daarbij zijn zeker elf personen om het leven gekomen. Een groot aantal mensen raakte gewond. Het gebouw met 36 appartementen had 10 verdiepingen.

Er waren waarschijnlijk 120 mensen in het gebouw. Reddingswerkers zijn nog op zoek naar overlevenden. De explosie zou zijn veroorzaakt door een kapotte verwarmingsketel.

De Turkse regering gaat onderzoeken of er mogelijk fouten gemaakt zijn bij de bouw van de flat. In Turkije zijn in het verleden vaker gebouwen in elkaar gestort door slechte constructies.

Het gebeurde zomaar, niemand was erop voorbereid. Nu ben jij niet de enige die zich afvraagt “hoe kan dat nou gebeuren?”. Als een gebouw of een brug instort door een storm of een aardbeving, dan snappen we dat allemaal, maar dat is hier niet het geval. De flat stortte gewoon in één keer in, zonder dat de natuur daar iets aan heeft hoeven te doen. Dan zit er iets fout of niet? In dat geval zijn ze niet goed gemaakt. De constructie (zo noem je dat) is dan niet sterk genoeg. Over sterke constructies gaat het in deze webquest. Wat maakt een constructie sterk of niet sterk? Daarvoor hebben mensen slimme oplossingen bedacht.

Krachten
Zodra een gebouw of een brug gebouwd is, krijgt het te maken met een aantal krachten. Krachten die van buitenaf invloed hebben op de brug of het gebouw. Ik zal eens een paar krachten noemen:

A) Duwkracht:

De materialen waar een brug of een gebouw van gemaakt worden, kunnen groter en kleiner worden. Dat noem je uitzetten en krimpen. Dit gebeurd meestal door de temperatuur. Als je een natte spons pakt en je knijpt daar eens flink in, wordt hij ook veel platter. Je kan die duwkracht ook zelf uitproberen; Ga maar eens tegenover elkaar staan. Als je tegen iemand zijn schouder aanduwt, dan schuiven toch je voeten weg.

   

B) Trekkracht:

Het duidelijkste voorbeeld van trekkracht is de weg van een brug. Daar rijden auto’s overheen en door het gewicht wordt er aan de touwen getrokken. Bij bruggen wordt vaak gebruik gemaakt van touwen, maar deze moeten wel goed verankerd zijn, zie je het verschil? Het bovenste plaatje heeft geen verankering, de onderste wel. Als de wind tegen een hoog gebouw blaast, zal dit gebouw dus te maken krijgen met duwkracht en trekkracht.Door al die krachten die op een gebouw of op bruggen komen te staan, heb je niet meer genoeg aan gewoon beton. De mens heeft hier een oplossing voor bedacht. Ze spannen in dat beton stalen buizen. Deze zorgen er dan voor dat het beton beter is opgewassen tegen al die krachten.Deze extra veiligheid noemen we bewapening. Kijk maar eens naar het plaatje hieronder.

Wil je meer weten over deze krachten bekijk dan maar op deze site .

Niet alleen het bewapenen van beton is een goede manier om een gebouw of een brug sterk te maken. De mens heeft hier nog veel meer dingen voor bedacht

Profielen

Soms kun je van een zacht en slap materiaal toch iets heel sterks maken. Ik zal dit kort uitleggen aan de hand van een krant. Als je een vel papier of een krant in de buurt hebt liggen, mag je gerust meedoen. Als je een los vel in je hand hebt, dan is het papier slap en helemaal niet sterk.Wat gebeurd er als je bijvoorbeeld een vel oprolt en dan rechtop zet? Dan wordt die al heel wat sterker.Je kan er ook een balk van vouwen. Ook dan wordt die steviger en toch is het hetzelfde vel wat je in je hand hebt. Door simpelweg een hoek in het papier te vouwen (L-profiel), maak je het papier veel sterker.Kun jij verklaren waarom dit zo is? Tijdens de bouw zie je ook verschillende soorten metalen balken. Iedere balk heeft een “profiel”. Door deze profielen toe te passen, maak je een constructie alleen maar sterker. Door de vorm kun je een balk veel minder goed buigen en kan die meer gewicht dragen (draagkracht). Hieronder staan een aantal profielen genoemd:

H-profiel
Driehoeks-profiel
L-profiel
Buis-profiel
Vierhoeks-profiel

Vormen

Je weet nu hoe je papier steviger kunt maken en met welke krachten je te maken gaat krijgen.Maar je mist nog een ding, al die balken kun je in verschillende vormen zetten. Deze constructievormen zorgen er uiteindelijk voor dat de brug of het gebouw pas echt stevig zijn en blijven. Je hebt verschillende vormen, let maar eens op: (de kracht is aangegeven met een grote rode pijl)

Driehoek:

Het begint bovenaan daar komt duwkracht op te staan. Deze kracht wordt doorgegeven aan twee balken, deze twee opgesplitste krachten komen dan weer samen in de onderste balk. Deze balk wordt dan ook door trekkracht uit elkaar gedrukt. Door deze trekkracht, komt er opnieuw weer druk kracht te staan op de twee balken. Uiteindelijk wordt er dus gewoon terug geduwd. Daar is de driehoeks vorm de sterke vorm die er is, want er is gewoon geen beweging in te krijgen.

Vierhoek:

De vierhoek is veel beweeglijker dan de driehoek en dus daarom ook minder sterk. Deze vierhoeken worden dan ook gebruikt als ergens een beetje beweging in moet zitten, bijvoorbeeld bij een ophaalbrug.

De vierhoek zie je ook in een boekenkast, als je alleen deze vierhoek zou gebruiken, dan krijg je een kast die er wiebelt. Om dat tegen te gaan, spijkeren mensen vaak er een kruis achter. Zo krijg je 4 driehoeken en die zorgen dan weer voor de stevigheid. Zo gebeurd dat ook bij een steiger.
 
   
Boog:

Ook een boog is er stevig, je ziet die heel vaak terug bij bruggen. Door de sterke buiging verdeeld de boog de duwkracht die erop komt te staan. Kijk maar eens naar het onderstaande plaatje.

 
 

Heb je al deze informatie begrepen? Klik dan nu op “Opdracht”, dan gaan we snel verder.