Jullie weten nu al een hele boel over sterke constructies. Alleen moet je nu nog leren om het goed te gebruiken, want als je ze niet goed gebruikt dan. Heb je evengoed nog een sterke constructie. Ik heb met rood aangegeven waar de kracht vandaan komt. Alles wat blauw is, is een extra versteviging. De kracht wordt verdeeld en daardoor zal de bovenste laag niet zo snel meer buigen.

Wat gebeurd er als de kracht van de zijkant komt, met deze zelfde constructie?

Het is dus ook de truc om de juiste constructie bij de juiste kracht te gebruiken. Je moet er altijd rekening mee houden dat krachten doorgegeven worden. Vooral in bruggen en in grote en hoge gebouwen zitten veel van deze slimme trucjes. Je ziet ook steeds meer bruggen. Het is een goede manier om een grote rivier over te steken. Je hoeft daar dan ook geen boot voor te maken. Als je bedenkt dat er meer water op de aarde is dan zand, dan weet je dat bruggen erg belangrijk zijn voor ons. Ze moeten dan wel sterk genoeg zijn om ons te houden. Bedenk eens dat je bovenop deze bruggen staat. Welke brug zou het sterkste zijn?

Al het gewicht wat een brug moet dragen noem je de “draagkracht”. Door dit gewicht goed te verdelen over de verschillende balken kan de brug makkelijker het gewicht dragen. Til maar eens een stoel op; eerst alleen en dan met iemand samen. Dat gaat veel makkelijker toch? Zo werkt dat ook met een hele grote toren. Hieronder zie je een echte bouwtekening van een toren. Links zie je de toren van buitenaf en rechts zie je het geraamte van de toren. Als je goed kijkt, zie je in het geraamte dezelfde sterke verbindingen als bij een brug.

We zien steeds meer hoge gebouwen en torens. Dit komt omdat er niet altijd plaats is om zoveel mensen een plek te bieden om te wonen of om te werken. Dan moet je de lucht in gaan bouwen. Zo kunnen er meer mensen op hetzelfde stukje grond. Als je goed begrijpt hoe je de krachten over een gebouw of een brug kunt verdelen, dan mag je op de knop “handelingen” drukken. Pas daarna mag je hieronder beginnen aan het bouwen van je eigen brug of toren.

Opdracht:

Je gaat dadelijk een brug of een toren maken van papier. Probeer ze zo sterk mogelijk te maken, want op de brug moet minimaal een hele kilo kunnen rusten en op de toren ongeveer 100 gram.

Als je voor de brug kiest, dan moet deze aan een aantal eisen voldoen:

  1. Er moet minimaal een hele kilo op kunnen staan. Zet 2 tafels 80 cm uit elkaar en probeer het uit.
  2. Je mag geen karton gebruiken, maar gewoon printpapier.
  3. Er zijn nog meer materialen die je mag gaan gebruiken: papier, schaar, lijm of plakband en touw.

Als je voor de toren kiest, dan moet deze aan de volgende eisen voldoen:

Kijk eerst wat je NIET mag:
  1. De stroken die je maakt, mogen niet langer dan 10 cm zijn.
  2. Je mag geen plakband of nietjes gebruiken.
  3. De toren mag niet op de ondergrond vast worden gemaakt.

Wat mag WEL:

  1. Er moet minimaal 100 gram op kunnen staan, ongeveer een schoteltje.
  2. Je mag gebruik maken van : schaar, liniaal, lijm, rietjes van papier en gekleurd papier.

Veel plezier met het maken van je eigen brug of toren.

Als je nog even snel wilt weten hoe het zat met krachten, profielen en constructies, kijk dan gerust hierboven nog even terug of kijk bij de inleiding.